Нові відомості щодо поширення рідкісного міксоміцета Tubifera dudkae (Reticulariaceae) в контексті внеску громадської науки у моніторинг біорізноманіття (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2021)
Tubifera dudkae − рідкісний вид, описаний у 2011 році. Літературні дані щодо його поширення обмежуються Україною (типовий локалітет), Францією та Росією. Водночас, вид відрізняється впізнаваною морфологією та яскравим забарвленням плодових тіл, зображення яких часто можна зустріти на веб-ресурсах, пов’язаних з громадянською (аматорською) наукою. Завданням цього дослідження було акумулювати наявні дані щодо знахідок T. dudkae, зібраних активістами громадянської науки, та об’єднати їх з інформацією, зібраною професійними мікологами. Матеріалом дослідження слугували зразки, що зберігаються у Науковому гербарії CWP, а також ілюстративні матеріали, що піддаються ідентифікації до рівня виду, поширені у різних мережевих джерелах (GBIF, iNaturalist, UrkBIN) та надіслані автору аматорами. Пошук інформації про знахідки T. dudkae у загальнодоступних джерелах показав присутність посилань на вид, але переважно з невірними ідентифікаціями. Водночас, якісні зображення T. dudkae вдалося виявити на ресурсах MycoWeb, www.dziedava.lv та у групі Slime Mold Identification & Appreciation у мережі Facebook. Загалом виявлено 23 спостереження T. dudkae у 20 локалітетах, 16 з яких є новими. Активісти громадянської науки вперше повідомили про поширення виду у Нідерландах, Латвії та Швеції. З одержаних даних випливає, що T. dudkae поширена Європою і Північно-Західною Азією у достатньо широкому діапазоні природно-кліматичних умов, від Середземномор’я (Крим, Лазурний Берег) до зони змішаних лісів (південна Скандинавія, Підмосков’я). Субстратні уподобання виду також відносно широкі: він трапляється на мертвій деревині дубу, сосни, ялини, оголеній або вкритій мохоподібними і лишайниками, а також на опаді хвої. Таким чином, T. dudkae справляє враження виду з широким діапазоном екологічної толерантності. Проаналізовані дані вказують на те, що T. dudkae має європейсько-сибірський ареал.
Keywords: Eumycetozoa, ареал, громадянська наука, космополітизм, наземні протисти, соціальні мережі.