Нові знахідки грибів та грибоподібних організмів з території Національного природного парку «Мезинський» (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2022)
Під час дослідження мікобіоти Національного природного парку “Мезинський” (Чернігівська обл., Україна) авторами було зареєстровано 259 видів грибів та грибоподібних організмів, з яких 235 є новими для території парку. Серед них слизовиків – 4, мукорових – 1, сумчастих – 128 та базидієвих – 102 види. 14 видів з території дослідженого національного парку, а саме Capronia pulcherrima, Flammocladiella anomiae, Garnaudia elegans, Hypomyces corticiicola, Mollisia caespiticia, Neodidymelliopsis negundinis, Nigrograna fuscidula, Parafenestella germanica, Phaeobotryon negundinis, Skeletocutis nemoralis, Stylonectria wegeliniana, Trichoderma atrobrunneum, T. protopulvinatum та Xylomelasma sordida є новими для України. Переважна більшість з них є мікофілами. Знайдений Exidiopsis sp. є, вірогідно, ще не описаним, новим для науки видом з E. effusa комплексу. До числа вже відомих в Україні, але рідкісних видів грибів належать Acanthostigmella pallida, Anomalemma epochnii, Arachnocrea stipata, Bactrodesmium leptopus, Fusicolla epistroma, Hilberina caudata, Hydnocristella himantia, Neocucurbitaria rhamni, Nitschkia grevillii, Peniophora rufa, Pezicula corticola, Polycephalomyces tomentosus, Rigidoporus crocatus, Selenosporella gliocladioides, Spadicoides grovei, Sporophagomyces chrysostomus, Taeniolella delicata та Tripospermum camelopardus. Наведено короткий історичний огляд вивчення мікобіоти парку. Після поєднання результатів аналізу літературних даних та власних знахідок узагальнений список видів Національного природного парку ПП “Мезинський” станом на цей час нараховує 509 видів, серед яких слизовиків – 25, мукорових, – 1, базидієвих – 215, сумчастих – 268 видів. У порівнянні з інформацією про інші об’єкти природно-заповідного фонду України стає очевидним, що подальші дослідження мікобіоти цього національного природного парку залишаються актуальними.
Keywords: біорізноманіття, заповідні території, мікобіота, Україна.