Наземні водорості, мохоподібні і лишайники біологічних ґрунтових кірок та епіфітних біоплівок на дні колишнього Каховського водосховища (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2026)
За результатами досліджень дна колишнього Каховського водосховища, ідентифіковано 55 видів наземних водоростей, 2 види мохоподібних та 1 вид лишайника. Найбільша кількість видів водоростей виявлена у ґрунтових біокірках: 50 видів. У структурі ґрунтових біокірок переважають представники Cyanobacteria та Chlorophyta, з домінуванням Phormidium takyricum, Chlorosarcinopsis cf. aggregata, Stenomitos sp., Microcoleus vaginatus, Klebsormidium cf. flaccidum та ін. Значна частка ціанобактерій у формуванні кірок та їхня домінантна роль в угрупованнях є характерною рисою альгофлори ґрунтів степової зони України. Специфікою біокірок на мулистих (такироподібних) субстратах є переважання та високе різноманіття тонконитчастих і дрібноклітинних ціанобактерій (роди Stenomitos, Oculatella, Phormidesmis, Nostoc та ін.), що, ймовірно, зумовлено тонкодисперсністю мулу. Натомість на піску, як більш грубому субстраті, домінували та рясно траплялися представники ціанобактерій з товстими трихомами (види Konicacronema, Calothrix, Roholtiella та ін.). Особливістю кірок на піщаних субстратах також стало більше різноманіття водоростей та значна присутність водних видів (родів Monoraphidium, Tetradesmus та Desmodesmus), ймовірно, через періодичне затоплення досліджених територій. Вивчення динаміки розвитку біокірок на такироподібних субстратах протягом трьох років, відразу після підриву дамби до сьогодні, показало значне зростання біорізноманіття водоростей, від 4 та 7 видів у 2023 та 2024 роках до 30 видів у 2025 році. Таксономічне різноманіття та склад домінуючих видів також стали різноманітнішими. У ґрунтових біокірках виявлено флористично цікаві та рідкісні види: Oculatella cf. kazantipica, Roholtiella cf. edaphica, Nodularia harveyana, Tetradesmus cf. arenicola. Невисоке видове багатство альгофлори на корі молодих дерев верби (10 видів) та домінування зелених водоростей є типовими ознаками аерофітних обростань кори у помірній зоні. Проте превалювання зеленої водорості Chloroidium cf. ellipsoideum як домінантного виду є нетиповим явищем і, ймовірно, пояснюється початковими стадіями формування епіфітних угруповань. Мохоподібні та лишайники відіграють другорядну роль у формуванні ґрунтових біокірок та епіфітних обростань кори верб на початкових етапах відновлення біорізноманіття на дні колишнього Каховського водосховища. Водночас піщані субстрати виявилися більш сприятливими для розвитку піонерних моновидових угруповань за участю моху Funaria hygrometrica.
Keywords: біологічне різноманіття, біологічні ґрунтові кірки, такир, мул, пісок, кора дерев, вербовий ліс, війна, Україна