Чекліст флори України. 17: родини Elaeagnaceae, Rhamnaceae (Rhamnales) та Cannabaceae (incl. Celtidaceae), Moraceae, Ulmaceae, Urticaceae (Urticales, Angiosperms) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2026)
За сучасною класифікаційною системою (APG IV) родини Elaeagnaceae, Rhamnaceae, Cannabaceae (incl. Celtidaceae), Moraceae, Ulmaceae та Urticaceae включені до порядку Rosales, але в цій статті ми, як і раніше, розглядаємо їх у складі двох порядків: Rhamnales (Elaeagnaceae, Rhamnaceae) та Urticales (Cannabaceae (incl. Celtidaceae)), Moraceae, Ulmaceae, Urticaceae). У флорі України родина Elaeagnaceae включає три роди (Elaeagnus Tourn. ex L., Hippophae L., Shepherdia Nutt.) та 8 видів, з яких автохтонним є лише один (Hippophae rhamnoides L.), а всі інші культивуються та іноді дичавіють. Родина Rhamnaceae представлена п’ятьма родами та 12 видами, з яких три роди та чотири види є аборигенними (Frangula alnus Mill., Paliurus spina-christi Mill., Rhamnus cathartica L., R. saxatilis Jacq. subsp. tinctoria Nyman). Родина Cannabaceae включає три роди (Cannabis L., Celtis L., Humulus L.) та 8 видів, з яких половина видів культивується й частково дичавіє. Культурну коноплю (Cannabis sativa L.) і дику коноплю (С. ruderalis Janisch.), які трактуються багатьма як один таксон, ми розглядаємо як два близькі види, що відрізняються за морфологією плода, оцвітиною та біологічними особливостями. В Україні родина Moraceae представлена чотирма родами та п’ятьма видами, що культивуються. Родина Ulmaceae включає два роди – аборигенний Ulmus L. та культивований Zelkova Spach. Раніше до Ulmaceae у вітчизняних флористичних зведеннях включали також рід Celtis L., який нині належить до родини Cannabaceae. Синонімами Ulmus glabra Huds. є назви видів U. campestris, U. elliptica, U. scabra; синонімом U. laevis Pall. є назва виду U. celtidea; синонімами U. minor Mill. є назви видів U. carpinifolia, U. corylifolia, U. foliacea, U. suberosa, U. wyssotzky, що раніше наводилися для України як окремі види. Родина Urticaceae включає два роди: Parietaria L. (три види), Urtica L. (сім видів). Синонімом U. pubescens Ledeb. є назва U. galeopsifolia під якою вид раніше наводився для України.
Keywords: біорізноманіття, анотований список, поширення, вид, підвид, рід, родина, систематика, номенклатура, синоніми, гербарні зразки