Епілітні лишайники урочища Білий Камінь (Національний природний парк «Зачарований Край», Українські Карпати) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
У статті представлено результати досліджень лишайників на вулканічних скелях урочища Білий Камінь, яке розташоване в межах Національного природного парку «Зачарований Край». На вулканічних скелях виявлено 33 види лишайників, які належать до 26 родів. З них вісім видів (Arthrorhaphis citrіnella, Brianaria sylvicola, Immersaria athroocarpa, Lepraria cfr. borealis, L. rigidula, Micarea lithinella, Porpidia hydrophila і Trapelia placodioides) вперше наводяться для Вулканічних Карпат. Також вперше для України наводиться соредіозна варіація Glaucomaria rupicola var. efflorens. Лишайник Brianaria sylvicola був відомий лише з одного місцезнаходження на горі Явірник на Закарпатті за колекціями майже сторічної давнини, а повідомлення про Immersaria athroocarpa є першим за останні понад 60 років. Лише два місцезнаходження в Україні були відомі для Porpidia hydrophila, а Trapelia placodioides був відомий лише з трьох місцезнаходжень в Україні. У роботі показано розподіл лишайників на вулканічних скелях під впливом експозиції та водного режиму. Висунуто гіпотезу про те, що назва скелі Білий Камінь пов’язана з її білим кольором, який зумовлений домінуванням лишайника Varicellaria lactea.
Keywords: біорізноманіття, гриби, види, вулканічні скелі, Закарпатська область, Україна