Вплив мохового покриву на вміст мінеральних сполук нітрогену залежно від мікрокліматичних та едафічних чинників середовища у лісових екосистемах Українського Розточчя (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
Встановлено відмінності вмісту мінеральних форм N під мохом Atrichum undulatum (залежно від його місцевиростань у лісових екосистемах. Виявлено, що влітку на ділянках старовікового лісу у сприятливіших мікроумовах ґрунту кількість NH4 + та NO3 – під мохом була більшою, порівняно із ділянками вирубки та рекреації, що, ймовірно, зумовлено активнішими фіксацією й обміном N за участі мікробіоти та вимиванням мінеральних сполук із бурої частини дернини. Встановлено, що на усіх ділянках лісових екосистем вміст NH4 + під мохом був більшим, аніж у незадернованому ґрунті. Втім кількість NO3 – під дернинами на заповідній території (19,5±0,6 мг/кг с. ґ.) та у зоні рекреації (17,1±0,5 мг/кг с. ґ.) була меншою, ніж без рослин (20,3±0,7 мг/кг с. ґ. та 18,7±0,8 мг/кг с. ґ. відповідно), що, ймовірно, свідчить про активніше його поглинання гаметофітом за вищого, ніж на вирубці, вологозабезпечення ґрунту. Визначено, що у ксероморфних умовах вирубки екстремальні показники інсоляції та водно-термічного режиму поверхневого шару ґрунту спричинили значне зменшення вмісту NH4 + та NO3 – у незадернованому субстраті. Під дерниною у зоні вирубки температура була нижчою, а вологість вищою, що і сприяло функціональній активності мікробіоти та збільшенню кількості мінеральних сполук N. Рівень рН під мохом було кислішим, порівняно із незадернованим ґрунтом, та, ймовірно, створювало оптимальні умови для фіксації та мінералізації N, що зумовлювало більшу кількість, зокрема NH4 +. Мабуть, дія екологічних чинників на вміст NH4 + та NO3 – загалом мала комплексний характер: впливали як показники значення рН, так і гідротермічного режиму мікросередовища.
Keywords: мох Atrichum undulatum, NH4 + та NO3 –, водно-термічний режим, величина рН