Вплив субстрату на кріозберігання міцелію дереворуйнівних базидіоміцетів (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
Колекції культур є важливими для характеристики та вивчення видів грибів, проте основною метою даних колекцій залишається збереження видового різноманіття та генофонду грибів. Колекція культур шапинкових грибів IBK є найбільшою офіційною спеціалізованою колекцією культур макроміцетів в Україні, яка зберігає понад 1500 штамів їстівних та лікарських грибів. Оскільки існує потреба в надійному методі тривалого зберігання чистих культур грибів, у цій роботі було досліджено кріоконсервацію дев’яти штамів п’яти видів дереворуйнівних грибів. Такі гриби мають різне застосування у різноманітних галузях, зокрема, досліджені в даній роботі Fomitopsis pinicola 361, два штами Ganoderma tsugae 1848 та 2566, три штами Laricifomes officinalis 2497, 2498 та 5004, Pleurotus ostreatus 297 та два штами Schizophyllum commune 1768 та 1769 є цінними видами дереворуйнівних грибів завдяки наявності різних біологічно активних речовин. Вони мають різноманітне застосування у фармакології, біотехнології та біоремедіації завдяки своїй ферментативній активності. Тому ці види не мають зазнавати змін при тривалому зберіганні. Однак відомо, що під час тривалого зберігання культур методом субкультивування можуть відбуватись певні зміни активності ферментів. Зберігання за низьких температур захищає культуру від таких змін. Ячмінь, перлова крупа, пшениця та чотири варіанти підготовлених за різними технологіями дерев’яних паличок досліджували як субстрат для зберігання грибного міцелію в 10% розчині гліцерину за низької температури. Вкриті міцелієм субстрати зберігались протягом одного року за температури – 80 ℃. Після цього періоду відновлення росту грибного міцелію вивчали на чашках Петрі з глюкозо-пептонно-дріжджовим агаризованим середовищем за температури 26 ℃. Міцелій усіх досліджуваних штамів відновив ріст після зберігання. Таке дослідження було проведено вперше для видів F. pinicola та G. tsugae. Отримані результати демонструють краще відновлення росту міцелію після зберігання на зерні у якості субстрату. Однак штами F. pinicola 361 та S. commune 1769 є винятками, оскільки характеризуються кращим ростом міцелію після зберігання на дерев’яних паличках. Перевагами описаного методу зберігання чистих культур грибів є відсутність необхідності постійного пересіву, що знижує ризик контамінації та виключає можливість накопичення генетичних змін.
Keywords: біорізноманіття, тривале зберігання, кріоконсервація, життєздатність, дереворуйнівні гриби