Моніторинг фонового біорізноманіття, стану природних деревостанів та відмерлої деревини в біотопах дубово-грабових лісів Національного природного парку «Голосіївський» (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
У статті наведено дані комплексних лісівничих, геоботанічних, бріологічних, мікологічних, ліхено-логічних та зоологічних досліджень унікального як за біорізноманіттям, так і за наявністю природних екосистем біотопу – дубово-грабових лісів у долині річки Віта Національного природного парку «Голосіївський». На моніторинговій ділянці «Лісники» площею 2400 м2 зареєстровано 231 вид біоти, серед яких 8 видів дерев, 3 види чагарників, 39 видів трав’янистих рослин, 30 видів мохоподібних, 93 види грибів та слизовиків, 44 види лишайників та 14 видів хребетних тварин. Серед виявленого біорізноманіття 25 видів мохоподібних та 6 видів лишайників використовують мертву деревину як субстрат, 60 видів грибів є ксилотрофами, 7 видів хребетних тварин харчуються комахами-ксилофагами, а 3 види хребетних тварин використовують мертву деревину як укриття. В біотопах дубово-грабових лісів парку відбувається випадіння Quercus robur та Fraxinus excelsior і переважання в деревостані Acer campestre, Carpinus betulus та Tilia cordata. Визначальними екологічними чинниками, які впливають на збереження, ріст і розвиток самосіву і підросту Q. robur, є низька освітленість, густий підлісок та вплив диких кабанів, які руйнують підстилку з проростаючими жолудями. Відмічено швидке накопичення запасів сухостійної деревини за останні 5 років у біотопах дубово-грабових лісів мегаполіса, яке відбувається переважно внаслідок відмирання особин Acer platanoides, Fraxinus excelsior, Carpinus betulus та Tilia cordata, тоді яка запаси деревного детриту Q. robur на моніторинговій ділянці не змінилися. Загаль¬ний запас мертвої деревини збільшився з 94,2 м3/га у 2018 році до 156,82 м3/га у 2023 році, що свідчить про продовження перебігу природних процесів і на цій ділянці лісу і наближення її до нативних пара¬метрів після заповідання у 1989 році.
Keywords: біорізноманіття, флора, бріофіти, гриби, лишайники, хребетні тварини, біотопи, відмерла деревина, моніторингова ділянка, охорона