Teucrium scorodonia (Lamiaceae) – забутий вид флори України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
13 серпня 2024 року нами було виявлено вид, який раніше не наводився в основних фундаментальних зведеннях щодо флори України – Teucrium scorodonia. Представників виду було виявлено на південному мегасхилі хребта Великий Діл – центральної частини внутрішнього Вигорлат-Гутинського вулканічного хребта в межах Національного природного парку «Зачарований край» у Хустському районі Закарпатської області. У серпні 2025 року ми повторно дослідили цей локалітет, а також виявили два нових місцезнаходження виду у цьому національному парку та на прилеглій до нього території. Два локуси виду були знайдені на краю галявини посеред букового лісу на висоті 903–905 м н.р.м. Ще один локус було виявлено у заростях орляка (Pteridium aquilinum). Усі популяції нараховували щонайменше 100–150 генеративних особин. Детальний аналіз літературних джерел та гербарних матеріалів показав, що цей вид представлений у флорі України щонайменше впродовж останніх 80 років, але ці факти не були взяті до уваги при підготовці фундаментальних флористичних зведень для території України. Тому T. scorodonia отримав de facto статус забутого виду флори України. Teucrium scorodonia – європейський вид з субатлантичним ареалом, поширений у Південній, Західній та Центральній Європі. Північна межа його суцільного поширення сягає півдня Швеції та Норвегії, а східна включає ізольовані локалітети у Польщі та східній Угорщині на кордоні з Україною. Більшість нещодавно виявлених популяцій виду у Центрально-Східній Європі, зокрема в Польщі, вважаються антропогенними. Однак у сусідніх Словаччині та Чехії вид перебуває під охороною. Угруповання, в яких вид був виявлений в Україні, віднесено до трьох різних асоціацій класів Calluno-Ulicetea, Nardetea і Epilobietea та двох типів біотопів R1M та R54. Фітоіндикаційна оцінка оселищ за значеннями екологічних шкал Елленберга показала, що порівняно з оптимальними умовами в угрупованнях, описаних у Словаччині і Іспанії, локалітети виду в Україні характеризуються більш прохолодними, вологими і кислими умовами. Знахідки T. scorodonia на території Національного природного парку «Зачарований край» можна вважати найсхіднішими місцезнаходженнями виду в Східній Європі. Враховуючи досить низький рівень антропогенного, зокрема туристичного, впливу на досліджувані ділянки, природне походження виявлених докалітетів T. scorodonia є цілком вірогідним. Подальші спостереження за виявленими місцезнаходженнями, а також пошук нових локалітетів виду в Україні, можуть пролити світло на питання його еколого-ценотичних преференцій та походження.
Keywords: біорізноманіття, біотоп, EUNIS, екологічні шкали Елленберга, Закарпатська область, морфологія, національний природний парк «Зачарований край», популяція, синтаксономія, Україна, хорологія