Евнеофіти урбанофлори Київської міської агломерації: нові знахідки, доповнення та уточнення (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
Розглядається новітнє поповнення видового складу флори Київської міської агломерації, зареєстроване протягом 2000–2024 років. Відомості наведені для наступних 47 видів та гібридів, а саме: Acer monspessulanum, Allium nutans., A. rosenorum, Cardamine hirsutа, С. occulta, Castanea sativa, Chaerophyllum nodosum, Chrozophora tinctoria, Coreopsis tinctoria, Cosmos sulphureus, Сotoneaster acutifolius, Crataegus submollis, Cydonia oblonga, Суmbalaria muralis, Eleutherococcus senticosus, Еriochloa villosa, Equisetum × moorei, E. ramosissimum, Exochorda racemosа, Fumaria rostellata, Galatella sеdifolia subsp. dracunculoides, Gymnocarpium robertianum, Hedera canariensis, Helleborus orientalis subsp. orientalis, H. purpurascens, H. caucasicus × H. purpurascens, Hesperis matronalis, Hylotelephium spectabile × H. telephium s. lat. 'Herbstfreude', Kickxia spuria, Knautia macedonica, Koelreuteria paniculatа, Lepidium campestre, Limonium sinuatum, Lonicera caprifolium, L. maackii, Mesembryanthemum cordifolium, Muscari armeniacum, Oenothera pilosella, Phedimus aizoon, Prunus persica, Rubus hirtus, Rumex kioviensis, Sedum album, Smyrnium olusatrum, × Sorbaronia fallax, Stellaria neglecta та Taxus × media. Для флори Київської міської агломерації вперше наводиться південоєвропейський вид Knautia macedonica, вперше публікуються два північноамериканські антропофіти: Coreopsis tinctoria, Cosmos sulphurea; доповнено 1-2 локалітетами флористичних знахідок для 9 видів. За атрибутивними категоріями евнеофіти перебувають у рамках, характерних для спонтанної флори чужорідних видів Київської міської агломерації в цілому. Підтвердженням цьому служить, наприклад, наявність серед новітніх евнеофітів-D 5 міжвидових та 1 міжродової гібридних комбінацій.
Keywords: біорізноманіття, таксономічні та типологічні категорії, міграційна спроможність, Україна