Osmunda regalis (Osmundaceae) – новий вид для флори України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
Osmunda regalis – вид папоротей, поширений в атлантичній та субатлантичній частинах Європи, Середземномор’ї, на Балканському півострові та Кавказі. У Центральній і Східній Європі цей вид трапляється рідше. Згідно з останніми номенклатурними списками та іншими публікаціями, O. regalis відсутній у флорі України. Тим не менш, найближча популяція цієї папороті знаходиться досить близько від України – менш ніж за 0,5 км від кордону. Деякі автори припускали, що O. regalis потенційно може зростати на прилеглих територіях України, але попередні дослідження не дали результатів. У 2023 році в Ківерцівському Національному природному парку «Цуманська пуща» (Ківерцівський район, Волинська область) виявлено першу особину O. regalis. У 2024 році неподалік знайшли другу. На сьогоднішній день популяція представлена двома особинами. Обидві вони фертильні та здатні утворювати спори. Популяцію виявлено в 30-річному сосново-березовому вторинному лісі з низьким видовим багатством. Вид виявлено у рослинному угрупованні з вузькими амплітудами екологічної толерантності. Місцезростання характеризуються вологими, кислими та бідними на мінеральне живлення (зокрема азот) дерново-підзолистими ґрунтами. Омброрежим є субаридним, а режим континентальності клімату знаходиться між геміокеанічним і субконтинентальним. Серед досліджених факторів кислотність ґрунту, вміст азоту в ґрунті та вологість клімату (омброрежим) були лімітуючими факторами для цього рослинного угруповання. Такі умови вказують на те, що виявлена популяція вразлива, оскільки рослини ростуть на межі екологічної толерантності. На сьогодні в Україні відома лише одна популяція, що складається з двох особин. Враховуючи це, O. regalis визнано критично зникаючим (CR; B2ac(iii, iv) + D) видом рослин флори України та має бути включений до наступного видання Червоної книги. Оскільки досліджуваний вид є новим для флори України, у статті подано морфологічний опис O. regalis та ключ до його ідентифікації.
Keywords: біорізноманіття, папороті, рідкіcний вид, хорологія, морфологія, нові місцезнаходження, Поліська низовина, Ківерцівський Національний природний парк «Цуманська Пуща»