Порівняльно структурний аналіз ценофлор рудеральної рослинності України. II. Біоморфологічна структура структура (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
Проаналізована біоморфологічна структура ценофлор класів рудеральної рослинності України (класи Stellarietea mediae, Artemisietea vulgaris, Bidentetea, Galio-Urticetea, Plantaginetea majoris, Polygono-Poëtea annuae, Robinietea, Epilobietea angustifolii) за системою організації життєвих форм Раункієра. Ценофлора налічує 1475 видів судинних рослин, що належать до 570 родів і 116 родин. Нараховує: гемікриптофітів – 705 видів (47,8 %), терофітів – 355 (24,1 %), криптофітів – 253 (17,1 %), фанерофітів – 135 (9,2 %), хаме¬фітів – 28 (1,9 %). Встановлено, що десять провідних родин представлені гемікриптофітами – 478 видів, або 55,8 % їх загальної кількості, терофітами – 346 (23,4 %), криптофітами – 126 (8,5 %), фанерофітами – 45 (3,1 %) і хамефітами – 12 (0,8 %). Дається порівняння чисельності видів різних життєвих форм у кла¬сах рудеральної рослинності. Найвищий відсоток фанерофітів у класі Robinietea, хамефітів – Stellarietea mediae, гемікриптофітів – Plantaginetea majoris, криптофітів – Bidentetea, терофітів – Polygono-Poëtea annuae. Дендрограма подібності-відмінності видів розглянутих класів за життєвими формами складаєть¬ся з трьох груп кластерів: перша – Stellarietea mediae і Artemisietea vulgaris, друга – Galio-Urticetea і Robinietea; третю групу утворюють Polygono-Poëtea annuae і Plantaginetea majoris та Bidentetea і Epilobietea angustifolii. Співвідношення між видами спільних життєвих форм аборигенної і адвентивної фракцій ценофлор рудеральної рослинності складає: фанерофіти – 1:0,26, гемікриптофіти – 1:0,14, крип¬тофіти – 1:0,27, терофіти – 1:0,71, хамефіти – 1:0,08. Серед особливо небезпечних інвазійних чужорідних видів рослин, які беруть участь у ценофлорах класів рудеральної рослинності, налічується: фанерофітів – вісім; гемікриптофітів – п’ять; криптофітів – три; терофітів – 15. Видів чужорідних інвазійних рослин, що мають найбільше поширення, у рудеральній ценофлорі налічується: фанерофітів – вісім; гемікрипто¬фітів – три; криптофітів – один, терофітів – шість. Рідкісних видів налічується у рудеральній ценофлорі 12, серед них: фанерофітів – один (Tamarix gracilis), гемікриптофітів – вісім (Linaria biebersteinii, Vincetoxicum rossicum, Senecio borysthenicus, Otites artemisetorum, Chrysopogon gryllus, Stipa capillata, S. lessingiana, S. pulcherrima); криптофітів – два (Agropyron cimmericum, Orchis picta), терофітів – один (Tragopogon borysthenicus).
Keywords: біоморфа, рудеральна рослинність, ценофлора, порівняльно структурний аналіз, провідні родини, флористичні пропорції