Чекліст флори України. 14: родина Violaceae (Malpighiales, Angiosperms) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
У флорі України родина Violaceae представлена одним родом Viola, який включає 36 автохтонних видів та два підвиди (без типових), три види-ергазіофігофіти, а також низку гібридних форм, частина з яких описані в статусі нотовидів. Назва виду V. montana є відхиленою (nomen rejiciendum), тому замінена на V. elatior. Синонімами V. hymettia є назви V. cretacea (наводилася для півдня Донецького Лісостепу), V. lavrenkoana (південь Лісостепу і Степу) і V. nemausensis sensu Klokov, non Jord. (Одеська область, Крим). Назва виду V. nemausensis Jord. є синонімом типового виду V. tricolor (V. tricolor subsp. tricolor). Вид V. rupestris в Україні представлений двома підвидами: типовим V. rupestris subsp. rupestris і V. rupestris subsp. glaberrima. Синонімами типового виду/підвиду V. rupestris є назви V. arenaria та V. rupestris subsp. glabrescens. Назва V. nemoralis є синонімом V. ruppii. У базі даних POWO V. ruppii помилково розглядається у ранзі підвиду – V. canina L. subsp. ruppii (All.) Schübl. & G.Martens, але ця комбінація є незаконною (nomen illegitimum). Cинонімами V. saxatilis є назви V. elisabethae (описана з Гірського Криму) та V. vespertina (описана з Кавказу), які за морфологічними ознаками не відрізняються від V. saxatilis. У базі даних POWO назви V. elisabethae і V. vespertina наводяться як синоніми підвиду V. tricolor subsp. subalpina Gaudin, але ця назва є незаконною (nomen illegitimum). Дані про зростання в Криму V. caspia є помилковими і стосуються V. sieheana. Синонімами V. stagnina є назви V. commutata sensu Klokov, non Waisb. та V. persicifolia Hegetschw. (остання назва є незаконною – nomen illegiticum). Синонімами V. suavis є V. donetzkiensis, V. jagellonica, V. pontica та V. cyanea, які наводились для України як окремі види. Вид V. tricolor L. s. str. (V. tricolor subsp. tricolor) поширений в північних лісових районах і наведення його для Криму є помилковим. В Криму з групи видів V. tricolor aggr. зростає лише V. saxatilis, який відрізняється забарвленням квіток, з переважанням жовтого кольору.
Keywords: біорізноманіття, анотований список, поширення, вид, підвид, рід, родина, систематика, номенклатура, синоніми, гербарні зразки