Centaurea nigrescens (Asteraceae) у флорі України: історія досліджень та нові відомості (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
У статті наведено дані про історію спостережень та поширення виду Centaurea nigrescens в Україні. Аналіз літератури та ревізія гербарних фондів дозволили встановити, що цей вид відомий в Україні з 1809 року. Впродовж двох століть цей вид наводився для різних регіонів України (на Закарпатті, у центральній та північно-східній частині України та на прилеглих територіях), але гербарними зразками підтверджено лише локалітети на Закарпатті та у Харківській області. У 2023 році цей вид було виявлено в околицях м. Люботин (Харківська область, Україна). Проте ця в останніх номенклатурних та флористичних списках флори України C. nigrescens був відсутній. Сучасне поширення C. nigrescens в Україні охоплює Закарпатську та Харківську області. За морфологічними особливостями виявлені у Харківській області рослини визначені як C. nigrescens – C. nigrescens subsp. pinnatifida. Для флори України цей таксон наводиться вперше. Він природно поширений переважно на Італійському півострові і є чужорідною рослиною для української флори. C. nigrescens subsp. pinnatifida слід визнавати неофітом і ксенофітом середземноморського походження. Досліджені популяції C. nigrescens subsp. pinnatifida приурочені до екотонних рослинних угрупованнях, таких як узлісся дібров і вирубки, а також до рудеральних біотопів уздовж доріг, по краю сільськогосподарських угідь тощо. Цей підвид успішно натуралізувався у вторинних локалітетах і, припускається, проявлятиме тенденцію до подальшого поширення.
Keywords: біорізноманіття, чужорідні види, неофіти, хорологія, морфологія, рослини, гібриди, Харківська область