Гриби регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2025)
Унаслідок мікологічного обстеження території регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» (Полтавська область, Україна) та аналізу літературних відомостей зареєстровано 304 види з 129 родів грибів з різних систематичних груп, що належать до Oomycota, Аscomycota і Basidiomycota. Серед зареєстрованих у парку грибів переважають широко розповсюджені та досить звичайні види. Однак є й доволі цікаві знахідки. Так, раніше вісім видів уперше було наведено для України саме з території регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський». Це Agrocybe splendida, Deconica inquilina, Inosperma cervicolor, Mallocybe agardhii, Panaeolus ater, Peronospora chelidonii, Pluteus robertii та Psathyrella cotonea. Крім них, новими для Лівобережного Лісостепу виявилися Agaricus abruptibulbus, A. altipes, A. bernardii, A. cupreobrunneus, A. rusiophyllus, Amanita regalis, Bolbitius vitellinus, Cercopemyces rickenii, Entoloma aprile, E. vernum, Inocybe nitidiuscula, Laccaria tortilis, Lactarius helvus, Lepiota felina, Pluteus atromarginatus, P. petasatus, Russula gracilis, R. mollis та Tricholoma maluvium. Вісім видів грибів (Agaricus bernardi, Agaricus cupreobrunneus, Calvatia gigantea, Gyroporus castaneus, Leccinum holopus, Macrolepiota mastoidea, Montagnea radiosa та Saproamanita vittadinii) занесені до Червоного списку Полтавської області. Виявлено три види, включені до Червоної книги України. Це Agaricus bresadolanus, Cercopemyces rickenii та Montagnea radiosa.
Keywords: біорізноманіття, Лівобережний злаково-лучний Степ, Лівобережний Лісостеп, мікобіота, Полтавська область, рідкісні види, Червона книга України, Україна