Морфобіологічні характеристики розвитку Viscum album в умовах урбанізованого середовища Вінниці, Україна (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Розповсюдження Viscum album в Україні викликає серйозне занепокоєння у дослідників. Надмірна присутність V. album у деревних насадженнях міста призводить до втрати декоративності дерев, ламкості та усихання гілок, а також є причиною зниження довговічності дерев. Особливо це небезпечно в осіньо-зимовий та зимово-весняний періоди, коли гілки уражених дерев стають крихкими, піддаються обледенінню та створюють аварійні ситуації через надмірну ламкість. Крім того, це може стати причиною масового ураження дерев патогенними мікроорганізмами, спорами грибів-ксилотрофів. Viscum album в м. Вінниця уражено значну частину парків, вуличних та внутріквартальних насаджень. Нами були досліджено поширення та морфо-біологічні стадії розвитку Viscum album на різних деревних рослинах, а саме: A. pseudoplatanus, A. platanoides, A. campestre, A. negundo, Betula pendula, Fraxinus excelsior, Malus domestica, Populus alba, P. nigra, Prunus cerasifera, Populus tremula, Robinia pseudoacacia, Sorbus aucuparia, Salix alba та Tilia cordata, T. platyphyllos. Розповсюдження Viscum album залежить від віку деревної рослини, її виду та наявності птахів.
Keywords: омела біла, напівпаразит, морфологія, стадії розвитку, гаусторії