Нові відомості про термофільні трав’яні узлісні угруповання Південного Поділля (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Стаття присвячена описові термофільних трав'яних узлісних угруповань Південного Поділля. У складі класу Trifolio-Geranietea sanguinei виділено 3 асоціації та 2 угруповання, що потенційно можуть в подальшому бути описані як нові асоціації. Чотири з п’яти відмічених у дослідженні синтаксонів рівня асоціації наводяться для території України вперше. Вузькі смуги Lathyrus niger та Vicia pisiformis вздовж лінійних внутрішніх узлісь світлих дубових лісів відносимо до союзу Knaution dipsacifoliae. Запропоноване значне переміщення східної межі поширення союзу Knaution dipsacifoliae. Мезофільні напівзатінені угруповання з домінуванням Agrimonia procera по узліссях дубово-грабових лісів на сірих лісових ґрунтах належать до союзу Trifolion medii. Угруповання з Campanula cervicaria попередньо ідентифіковано як окрема асоціація, однак його приналежність вимагає подальшого вивчення. Термоксерофільні угруповання з Peucedanum alsaticum, які формуються по периферії чагарникових заростей, оточених лучними степами на похилих схилах із чорноземними ґрунтами, належать до союзу Geranion sanguinei. Асоціація Trifolio alpestris-Melampyretum cristati відома лише за історичними даними. Історичні (близько 100-річні) геоботанічні матеріали можуть бути придатними в якості додаткових джерел під час фітоценотичних досліджень, навіть якщо неспівставні з сучасними за площею описової ділянки та кількістю видів. Таким чином, для південноподільського лісостепу притаманна значна різноманітність трав’яних термофільних узлісних угруповань.
Keywords: синтаксономія, узлісся, Trifolio-Geranietea sanguinei, лісостеп, Україна