Історія вивчення заплавних лісів України: напрямки, проблеми, перспективи (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Висвітлюється сучасний стан досліджень заплавної лісової та чагарникової рослинності України. Зроблено огляд найважливіших робіт флористичного та геоботанічного спрямування. Історію проведення досліджень у регіоні розподілено за напрямами. Самі роботи розглянуті в хронологічному порядку. Дається характеристика результатів досліджень і досягнень українських вчених у флористичному, геоботанічному, екологічному і фітосозологічному напрямках та розглянуті актуальні завдання досліджень на майбутнє. На основі досліджених та згаданих у статті літературних джерел, які надають інформацію щодо флори та рослинності заплавних лісів, можна прослідкувати історію розвитку досліджень від середини ХІХ сторіччя до тепер. При цьому зазначено, що у ХІХ – на початку ХХ століття роботи носили загальний характер. Лише у 30-х роках ХХ століття більша увага починає приділятися різним типам рослинності, а не рослинності окремих регіонів, як це було раніше. Особливу увагу акцентовано на роботах геоботанічного напрямку, які є основою для вивчення усіх типів рослинності, і заплавної, зокрема. Виявлено, що кількість публікацій, в яких міститься інформація про заплавні ліси України, чимала, однак публікацій, які були б присвячені виключно цьому типу рослинності, обмаль, і з’являються вони, за деякими винятками, лише наприкінці ХХ століття, оскільки раніше лісовій рослинності заплав приділялось дуже мало уваги, про що неодноразово зазначали різні вчені. На майбутнє необхідно провести синтаксономічну ревізію класів Alnetea glutinosae та Salicetea purpureae, оскільки кількість асоціацій, яка описана геоботаніками з території України, є непропорційно велика. Важливо дослідити флору заплавних лісів, оскільки до сьогодні немає зведеного списку видів, які трапляються в цьому типі рослинності. Немає розуміння, які адвентивні види і в якій мірі трапляються в цих лісах. Нерозкрита ціла низка питань екологічного напрямку. Було виявлено, що найкраще вивчені заплави великих річок України, таких як Дніпро та Сіверський Донець. Заплави малих річок, особливо Карпат та західних областей України, вивчені дуже мало, тому все ще залишається чимало актуальних завдань із дослідження заплавних лісів на майбутнє.
Keywords: лісова рослинність, заплави, історія досліджень, фітоценологія, охорона, Україна