Чекліст флори України. 11: родини Geraniaceae (Geraniales) та Linaceae (Linales/Malpighiales), Angiosperms (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Порядок Geraniales у флорі України представлений родиною Geraniaceae, яка налічує три роди (Erodium, Geranium, Pelargonium) та 32 види. Erodium cyconioides, описаний з Криму, визнано за синонім E. ciconium. Ознаки, за якими описано підвид Geranium sibiricum subsp. popovii з околиць м. Біла Церква (парк Олександрія) Київської області, не є витриманими і вкладаються в діапазон мінливості типового G. sibiricum. Назва виду G. alpestre виявилася нелегітимною, і повинна бути замінена на G. sylvaticum. До G. sylvaticum слід включити також рослини з околиць Кременця (Тернопільська область), які наводилися під назвою G. uralense (дуже близький вид до G. sylvaticum, ареал якого охоплює північ європейської частини Росії і Західний Сибір). Родина Linaceae, яка виділена з обширного порядку Malpighiales в окремий порядок Linales, у флорі України представлена 24 видами (разом із підвидами), що входять до складу двох родів (Linum і Radiola). Назва виду Linum angustifolium, що раніше наводився для Криму як дуже рідкісна занесена рослина середземноморського походження, виявилася синонімом L. bienne. Вид L. catharticum в Україні представлений типовим різновидом (ще один різновид – L. catharticum var. subalpinum поширений у Франції). Варіює за формою чашолистків від довгастояйцеподібної до ланцетоподібної. В межах виду, крім однорічних, відомі також дворічні і малорічні форми, характерні, зокрема, для Карпат. Із близьких видів до L. corymbulosum, широко поширеного в Криму, для Криму помилково наводяться ще L. strictum, L. trigynum та L. gallicum (останній є синонімом L. trigynum, що поширений в Закарпатті). Синонімами L. hirsutum є L. cretaceum та L. lanuginosum. Вид Linum nervosum в Україні представлений двома підвидами: L. nervosum subsp. jailicola (в Гірському Криму, на яйлах) та типовим L. nervosum subsp. nervosum (у материковій частині, а також в Криму). Синонімом типового підвиду є L. aucheri, який наводився для Криму. Синонімом L. squamulosum є L. euxinum. Вид L. usitatissimum, що культивується в Україні, представлений типовим різновидом, який раніше наводився також як: L. crepitans та L. humile. Ще один різновид культурного льону – L. usitatissimum var. stenophyllum (Linum humile var. stenophyllum) зростає в Ірані.
Keywords: анотований список, поширення, вид, підвид, рід, родина, систематика, номенклатура, синоніми, гербарні зразки, флора, Україна, Erodium, Geranium, Pelargonium, Linum, Radiola