Порівняльно структурний аналіз ценофлор рудеральної рослинності України. I . Систематична структура. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
Проаналізована систематич на структура флори рудеральної рослинності України, яка нараховує 1476 видів судинних рослин, що належать до 570 родів і 116 родин. Е коло гічно наближена піонерна представлена відповідно 844; 338; 80. Переважна їхня більшість відноситься до відділу Magnol iophyta . Десять провідних родин Asteraceae , Poaceae , Fabaceae, Brassicaceae , Lamiaceae, Rosaceae, Apiaceae, Caryophyllaceae, Scrophulariaceae та Cyperaceae ) у рудеральних угрупованнях об’єднують 59,5% видів. Співвідношення між чисельністю видів і родів ст ановить 2,6 : 1, видів і родин – 12,8 : 1, однодольних і дводольних – 1 : 4. Наведені пропорції вказують на її історичні зв’язки з голарктичними флорами, а також давньосередземноморськими і на відносно молодий вік. Історично рудеральна флора виникла з ча сів початку господарської діяльності людини і перебуває у постійно змінному стані та поповнюється новими видами. Аналіз видових спектрів ценофлор класів рудеральної рослинності відображає своєрідність та змінність факторів середовища. Найбільшою кількістю видів відзначаються угруповання класу Artemisietea vulgaris 1055 (48,6 % всієї флори рудеральної рослинності), середньою класи Stellariete a mediae 718 (48,6 %), Galio Urticetea 570 (38,6 %), Robinietea 460 (31,2 %). Найменша кількість видів в уг рупованнях класів Polygono Poetea annuae 291 (19,7 %), Plantaginetea majoris 286 (19,4 %), Bidentetea 227 (15,4 %), Epilobietea angustifolii 193 (13,1 %). Приведені родинні спектри ценофлор класів рудеральної рослинності. Проаналізовано подібність видового складу ценофлор за коефіцієнтом Жаккара. На основі обрахованих коефіцієнтів побудовано кластерну діаграму. До першого кластеру ввійшли ценофлори класів Artemisietea vulgaris і Stellarietea mediae , другого Plantaginetea majoris і Polygono Poetea annuae третього Robinietea і Galio Urticetea. Менше подібні між собою і з флорами решти класів ценофлори Epilobietea angustifolii і Bidentetea. Розглядається систематична структура синантропної фракції флори рудеральної рослинності. Вона нараховує 526 в идів, що відносяться до 271 роду і 66 родин. Найбільша частка синантропних видів у ценофлорах Polygono Poetea annuae 56 Plantaginetea majoris 51 Stellarietea mediae 49 Bidentetea 45 %, менше їх у Robinietea 41 %, Galio Urticetea 38 Artemisietea vulgaris 38 %, найменше Epilobietea angustifolii 29 %. Співвідношення аборигенних і чужорідних видів вказує на вищу інтенсивність трансформаційних процесів угруповань класів Epilobietea angustifolii, Polygono Poetea annuae та Plantaginet ea majoris Спектр десяти провідних родин адвентивної фракції ценофлори нараховує 190 видів. Його складають Asteraceae (50 видів), Brassicaceae (35), Роасеае (28), Fabaceae (16), Аpiaсеае , Chenopodiaceae (по 14), Lamiaceae (12) Amaranthaceae , Scrophulariac eae , Malvaceae (по 7 видів). Найбільшою їх чисельністю відзначаються ценофлори класів Stellarietea mediae і Artemisietea vulgaris Спектр провідних родин археофітів складають Asteraceae (16 видів), Роасеае (16), Brassicaceae (13), Lamiaceae (9), Chenopodia ceae (6), Boraginaceae (5), Fabaceae (5), Malvaceae (5), Ranunculaceae ( Найбільшою їхньою чисельністю відзначаються ценофлори класів Stellarietea mediae, Artemisietea vulgaris та Galio Urticetea Спектр провідних родин кенофітів: Asteraceae 31 вид), B rassicaceae 23), Роасеае 12), Fabaceae 11), Chenopodiaceae 8), Lamiaceae (12), Amaranthaceae 7), Аpiaсеае 6), Rosaceae ( Solanaceae ( Найбільшою їх чисельністю відзначаються ценофлори класів Stellarietea mediae та Artemisietea vulgaris Інвазій них видів 38, які відносяться до 19 родин і виявлені у ценофлорах класів: Artemisietea vulgaris 28, Stellarietea mediae 24, Galio Urticetea 22, Robinietea 22, Polygono Poetea annuae 15, Plantaginetea majoris 10, Bidentetea 9, Epilobietea angu stifolii 2. У складі рудеральних ценофлор виявлені 7 рідкісних видів: у тому числі 1 вид занесений до Червоного списку Міжнародної спілки охорони природи з категорією “EN” Agropyron cimmericum, 6 видів, занесених до Червоної книги України Chrysopogon gryllus, Stipa capillata, S. lessingiana, S. pulcherrima, Orchis picta, Tamarix gracilis Найбільшою їх чисель ністю відзначаються ценофлори класів Stellarietea mediae та Artemisietea vulgaris.
Keywords: рудеральна рослинність, ценофлори , порівняльно структурний аналіз, провідні родини, пропорції флори, коефіцієнти мір подібності