Нотатки до знахідок судинних рослин в Україні ІІ (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
У цьому повідомленні наведено нові дані щодо судинних рослин в Україні. У ньому наведені нові відомості щодо поширення в Україні 82 видів: Acer monspessulanum, Aconitum anthora, Amaranthus deflexus, Anthriscus cerefolium, Asplenium ruta-muraria, Arabis alpina, Artemisia argyi, A. sieversiana, A. verlotiorum, Berberis aquifolium, Bolboschoenus glaucus, Calepina irregularis, Centaurea borysthenica, Cephalanthera longifolia, Cirsium esculentum, Clematis vitalba, Coreopsis grandiflora, Corydalis caucasica, C. cava subsp. marschalliana Crithopsis delileana, Cucumis melo, Cydonia oblonga, Cyperus odoratus, Dasy-pyrum villosum, Dracocephalum ruyschiana, Eragrostis pilosa, Erechtites hieraciifolius, Eriochloa villosa, Euphorbia glyptosperma, E. lathyris, E. prostrata, Fallopia baldschuanica, Ficus carica, Galanthus nivalis, Galium humifusum, Goodyera repens, Gymnocladus dioicus, Hedera helix, Heliotropium stevenianum, Hesperis matronalis subsp. matronalis, Huperzia selago, Hypericum polyphyllum, Iris foetidissima, Lagurus ovatus, Laser trilobum, Rhaponticum repens, Limonium alutaceum, Lipandra polysperma, Luzula luzuloides, Nymphoides peltata, Oenothera glazioviana, Opuntia humifusa, Ostericum palustre, Peganum harmala, Peuce-danum latifolium, Phragmites australis subsp. isiacus Phytolacca americana, Pilosella flagellaris, Pistia strati-otes, Platanthera chlorantha, Poa remota, Primula vulgaris, Reynoutria × bohemica, Rubus × idaeoides, Salix daphnoides, Saxifraga tridactylites, Schoenoplectus litoralis, Smyrnium perfoliatum, Sorghum halepense, Stellaria neglecta, Symphyotrichum ciliatum, Tragus racemosus, Trifolium incarnatum, T. lupinaster, Tripolium pannonicum, Typha domingensis, Veronica argute-serrata, V. cardiocarpa, Vincetoxicum fuscatum, Vitis riparia, Utricularia australis and U. minor. Деякі знахідки стосуються крупних регіонів, що включають декілька областей. Більшість нових знахідок наведено для адміністративних областей України: чотирнадцять видів наводяться вперше для Кіровоградської області, тринадцять – Житомирської, одинадцять – Одеської, сім – Миколаївської та Закарпатської, п’ять – Херсонської, чотири – Дніпропетровської та Київської, три – Рівненської, Вінницької та Житомирської, два – Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької та Автономної республіки Крим, один – Волинської, Запорізької, Чернівецької областей та міста Києва. Також вказуються локалітети ряду рідкісних видів судинних рослин, у тому числі видів, включених до Червоної книги України, та ряду регіонально рідкісних видів рослин.
Keywords: біорізноманіття, нові знахідки, судинні рослини, Україна