Чекліст флори України. 10: родини Euphorbiceae, Phyllanthaceae (Euphorbiales, Angiosperms) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
У флорі України порядок Euphorbiales нараховує дві родини – Euphorbiaceae і Phyllanthaceae. Родина Euphorbiaceae представлена п’ятьма родами: Acalypha, Chrozophora, Euphorbia, Мercurialis, Ricinus і 61 видом (автохтонними і культивованими). У складі роду Acalypha – один адвентивний вид східноазійського походження, A. australis. Рід Chrozophora в Україні також представлений одним видом – C. tinctoria, синонімами якого є C. hierosolymitana та C. оbliqua, які раніше наводилися як окремі види. Найбільше номенклатурних змін зазнав рід Euphorbia. Зокрема, E. jasiewiczii, який наводиться в українській літературі як окремий вид, є синонімом E. carpatica. Синонімами E. chamaesyce є E. canescens та E. massiliensis (за останній приймали опушені рослини). Euphorbia tyraica є синонімом E. cyparissias. Euphorbia davidii є кенофітом північноамериканського походження, нині широко поширений майже у всіх регіонах України. В багатьох літературних джерелах для України вид раніше наводився як E. dentata Michx. (також північноамериканського походження), до якого він габітуально подібний, але відрізняється за скульптурою поверхні насінин (у E. davidii поверхня насінин покрита порівняно нечисельними, але досить великими, папіломами (горбиками або гребенями неправильної форми), тоді як у E. dentatа поверхня насінин покрита багатьма невеликими, правильно розміщеними горбиками). Синонімом E. epithymoides є E. lingulata; синонімом E. erythrodon є E. kotovii; синонімом E. × goldei є E. pseudoglareosa; синонімами E. illirica є E. klokovii, E. pseudovillosa, E. villosa та E. volhynica; синонімом E. petrophila є E. cretophila; синонімом E. stepposa є E. klokoviana; синонімом E. taurinensis є E. graeca; синонімами E. virgata є E. kitaibelii, E. pseudovirgata та E. waldsteinii. Під різними назвами раніше для України наводився також вид E. esula (як E. borodinii, E. kaleniczenkoi чи E. tristis). Для України в POWO (2024) не наводяться E. falcata і E. helioscopioides, які є досить поширеними, але E. falcata наводиться в базі даних World Plants (2024) для Криму. Новими видами для України є E. glyptosperma (ксенофіт, північноамериканського походження), E. hirsuta (наводиться для Криму) та E. serpens (північноамериканського походження). Вид E. saratoi, що поширений по всій території України як бур’ян полів і городів, раніше визначали як E. virgultosa, який помилково розглядали синонімом E. virgata. Від типового середньоєвропейського E. virgata, описаного з Угорщини, відрізняється більшим ступенем розгалуження, ширшими листками, чисельнішими верхівковими квітконосами, витягнутими на верхівці листочками нижніх обгорток та іншими ознаками будови квіток і насінин. Родина Phyllanthaceae в Україні представлена двома родами, що об’єднують два види.
Keywords: анотований список, поширення, вид, підвид, рід, родина, систематика, номенклатура, синоніми, гербарні зразки, Acalypha, Andrachne, Chrozophora, Euphorbia, Mercurialis