Чекліст флори України. 9: родини Cistaceae, Malvaceae (incl. Tiliaceae) та Thymelaeaceae (Malvales, Angiosperms) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2024)
У флорі України порядок Malvales уключає три родини – Cistaceae, Malvaceae (incl. Tiliaceae) та Thymelaeaceae. У складі родини Cistaceae – три роди: Cistus (C. tauricus), Fumana (incl. Fumanopsis) – 3 види та Helianthemum – 12 видів, з яких для двох кримських (H. lasiocarpum, H. ledifolium) необхідні нові підтвердження. Для України (Карпати) за літературними даними наводився ще один вид – H. alpestre (≡ Cistus alpestre), але, можливо, помилково. Суттєві номенклатурні зміни відбулися у роді Helianthemum. Зокрема, синонімами H. canum s. str. визнано H. creticola та H. georgicum, які наводяться у вітчизняній літературі як самостійні види. Helianthemum nitidum, що раніше наводився для Гірського Криму, виявився синонімом виду H. glabrum, а H. ovatum – синонімом H. chamaecistus. Синонімами H. rupifragum є H. cretaceum та H. cretophylum, які наводяться у вітчизняній літературі як окремі види. Родина Malvaceae, з включенням до її складу родини Tiliaceae, у флорі України представлена 16 родами (Abelmoschus, Abutilon, Alcea, Althaea, Anoda, Callianthe, Corynabution, Gossypium, Hibiscus, Kitaibelia, Malope, Malva (incl. Lavatera), Malvella, Ripariosida, Sida, Tilia) та 49 видами (разом із підвидами, дикорослими та культивованими рослинами). Alcea pallida визнано за синонім A. biennis, а A. і A. taurica – синоніми A. rugosa. Вид Althaea armeniaca наводиться для материкової частини України (окол. Одеси, острів Бірючий) та Криму (околиці Севастополя: Інкерман, Кача) можливо, помилково, замість A. officinalis. Синонімом Althaea armeniaca є A. taurinensis (nom. illeg.), а A. narbonensis визнано синонімом A. cannabina. З чотирьох видів роду Abutilon, які наводилися у попередньому виданні чеклісту, лише один автохтонний вид (A. theopharastii) залишено у роді Abutilon. Три інших види, що культивуються як декоративні рослини, уключені до складу інших родів: Callianthe darwinii (≡ Abutilon darwinii), Callianthe striata (= A. thompsonii) та Corynabution vitifolium (≡ A. vitifolium). До роду Malva уключено рід Lavatera, оскільки основна морфологічна ознака, за якою раніше розрізнялися роди (зрослі при основі листочки підчаші у Lavatera і вільні у Malva) виявилася не достатньою, щоб їх розрізняти. Це підтверджується також літературними молекулярно-філогенетичними даними. У флорі України рід Malva представлений 9 видами. Новим видом для України є M. alcea, який раніше у вітчизняних зведеннях не наводився. Синонімами M. sylvestris є M. ambigua і M. mauritiana, а M. chinensis, M. crispa, M. erecta, M. mohileviensis, M. pulchella, що раніше наводилися у вітчизняних флористичних роботах, зведені в синоніми M. verticillata. Вид Sida hermaphrodita, який іноді культивується в Україні як технічна (волокниста) і кормова рослина і заноситься на поля як буp’ян нині виділений з роду Sida в окремий монотипний рід Ripariosida (R. hermaphrodita). Він виявився філогенетично, біогеографічно і морфологічно ізольованим від інших видів роду Sida, що підтверджується недавно проведеними молекулярно-філогенетичними дослідженнями. Номенклатурні і таксономічні зміни відбулися у роді Tilia. Зокрема синонімами T. begoniifolia визнано T. caucasica і T. i ruprechtii. Синонімом T. × europaea є T. × vulgaris, а синонімами T. tomentosa – T. argentea і T. petiolaris. Новими таксонами, які раніше не наводилися у вітчизняних джерелах є T. dasystyla subsp. multriflora (= T. ledebourii), T. × euchlora (T. cordata × T. dasystyla), T. × moltkei (T. americana L. × T. tomentosa Moench), T. platyphyllos subsp. cordifolia. Родина Thymelaeaceae в Україні представлена двома родами (Daphne, Thymelaea) та 6 видами.
Keywords: анотований список, поширення, вид, підвид, рід, родина, систематика, номенклатура, синоніми, гербарні зразки, Abutilon, Alcea, Althaea, Anoda, Cistus, Daphne, Fumana, Fumanopsis, Gossypium, Helianthemum, Hibiscus, Lavatera, Malva, Malvella, Sida, Thymelaea, Tilia