Синтаксономія рослинності островів Азово- Сиваського національного природного парку. Класи Festuco-Brometea, Agropyretea repentis, Chenopodietea, Artemisietea vulgaris (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2007)
Наведені результати синтаксономічних досліджень рослинності пустельних степів Азово-Сиваського національного природного парку. Рослинність представлена угрупованнями одинадцяти асоціацій, які належать до чотирьох класів: Festuco- Brometea, Agropyretea repentis, Chenopodietea и Artemisietea vulgaris. Виявлена специфіка степових фітоценозів Центрального Сивашу в межах класу Festuco- Brometea порівняно зі степовою і лісостеповою зонами. Вона полягає у меншому ценотаксономічному різноманітті, збільшенні ценотичної ролі евксерофітного флористичного компонента і участі видів галофітної групи. Обговорюються питання збереження біорізноманіття полиново-злакової рослинності.
Keywords: пустельні степи, рослинність, синтаксономія, Festuco-Brometea, Азово-Сиваський національний природний парк.