Таксономічна структура бріофлори степової зони України (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2007)
Бріофлору степової зони України складають 282 види мохоподібних – представники 107 родів, 42 родин, 18 порядків, 5 класів, 3 відділів. Відділ Anthocerotophyta нараховує 1 вид. Відділ Hepaticophyta (Hepatophyta) представлений 30 видами 15 родів 13 родин 3 порядків 2 класів. Найбільше видів має клас Marchantiopsida – 19 видів 6 родів 4 родин. Клас Jungermanniopsida представлений у бріофлорі лише 11 видами 9 родів 9 родин. Відділ Bryophyta нараховує 251 вид представників 99 родів 27 родин 14 порядків 2 класів. Клас Sphagnopsida має всього 15 видів, клас Bryopsida, представлений 236 видами 89 родів 41 родини 18 порядків, 29 видів мохоподібних мають 38 внутрішньовидових таксонів, а саме – 14 різновидів (varietas) та 24 форми (forma). Домінують у бріофлорі родини Pottiaceae – 51 вид, Bryaceae – 32 види, Brachytheciaceae – 23 види. Серед провідних родів – Bryum, (26 видів), Sphagnum (15 видів), Orthotrichum (14 видів), Riccia (14 видів) та Tortula (13 видів).
Keywords: бріофлора, Україна, степова зона.