Лишайники національного природного парку «Святі Гори» (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2007)
Вперше наведено дані про зростання 69 видів лишайників у національному природному парку «Святі Гори». З них 37 видів виявилися новими для парку, 26 – для Донецького кряжу, 3 – для степової зони у межах України і 1 вид – для рівнинної частини України. Oбговорюються проблеми ідентифікації “Lecidea lichenicola” – виду з дискусійним положенням у системі аскоміцетів. Розподіл геграфічних елементів лишайників території парку також показує домінуючу роль неморальнобореальної ліхеноботи. Субстратний аналіз показав перевагу лишайників епіфітноепіксильного субстратного комплексу, тоді як у більшості ландшафтів Донецького кряжу переважають епілітні лишайники.
Keywords: лишайники, національний природний парк «Святі Гори», таксономічний спектр, географічний елемент, субстратний комплекс.