Лишайники арборетуму Нікітського ботанічного саду та їх біоіндикаторні властивості (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2007)
На деревних породах Нікітського ботанічного саду виявлено 80 видів лишайників, що відносяться до 46 родів, 16 родин та 5 порядків серед яких Thelocarpon laureri та Thelopsis rubella є новими для ліхенобіоти Криму. Для ліхеноіндикаційних досліджень в умовах південного узбережжя Криму краще використовувати Quercus pubescens, на якому відмічено найбільшу кількість лишайників (38 видів) і який росте як у природних, так і антропогенних екотопах. За частотою трапляння лишайники Нікітського ботанічного саду розподіляються за трьома групами: перша – від 1,0% до 3,0%, друга від 3,1% до 20,0 %, третя – від 20,1% до 50,0% які в цілому корелюють з чутливими (включаючи токситолерантні), середньо-чутливими та індиферентними біоіндикаторними групами щодо якості атмосферного повітря.
Keywords: лишайники, біоіндикатори, якість повітря, частота трапляння, Нікітський ботанічний сад, АР Крим.