Нові знахідки адвентивного виду Euphorbia davidii в Одесі (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2022)
Повідомляється про нові знахідки адвентивного виду Euphorbia davidii Subils в м. Одеса. В серпні-вересні 2022 року виявлено три нових місцезростання виду: на залізничній станції Одеса-Сортувальна, на залізничному мосту та вздовж трамвайних колій поблизу залізничної станції Одеса-Мала. Рослини E. davidii на означених місцезростаннях були добре розвинені, із сформованими плодами. Найбільше місцезростання площею 400 м2 і з 126 особинами E. davidii відмічене на залізничній станції Одеса-Сортувальна. Найближчі до виявлених локалітетів місцезростання E. davidii знаходяться в Одеській області на відстані 60 км між залізничними станціями Кароліно-Бугаз та Сонячна. Очікувано, що подальше поширення E. davidii відбуватиметься і в межах і за межами м. Одеса вздовж залізничних шляхів. Виходячи з того, що E. davidii є карантинним об’єктом із високою здатністю до розселення, слід проводити моніторинг за його подальшим поширенням в Україні.
Keywords: Euphorbiaceae, залізничні шляхи, Україна, флора.