Лишайники та ліхенофільні гриби геологічної пам’ятки природи «Кам’яна Могила» (Запорізька область, Мелітопольський район) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2008)
Ліхенобіота пісковиків геологічної пам’ятки природи «Кам’яна Могила» нараховує 46 види лишайників та 9 видів ліхенофільних грибів, які відносяться до 33 роду, 23 родин, 3 порядків та групи мітоспорових грибів, серед яких ліхенофільні гриби Endococcus fusiger Th. Fr. & Almq., Intralichen lichenicola (M.S. Christ. & D. Hawksw.) D. Hawksw. & M.S. Cole та Vouauxiomyces ramalinae (Nordin) D. Hawksw. виявились новими для мікобіоти України, лишайники Acarospora aff. hospitans H. Magn., Haematomma ochroleucum (Neck.) J. R. Laundon, Lecanora caesiosora Poelt, Miriquidica complanata (Körber) Hertel & Rambold, Lepraria neglecta (Nyl.) Erichsen, Protoparmelia montagnei (Fr.) Poelt & Nimis - новими для рівнинної частини, а Lichenothelia scopularia (Nyl.) D. Hawksw. – новим для степової зони України. Наводяться результати ареалогічного, фітокліматичного та ліхеноценотичного аналізів.
Keywords: ліхенізовані гриби, ліхенофільні гриби, відслонення пісковиків, геологічна пам'ятка природи “Кам'яна Могила”.