Огляд родини Limoniaceae Lincz. в Україні (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2008)
В статті наводиться оригінальний ключ для визначення родів і видів та конспект родини Limoniaceae Lincz. флори України. Для кожного виду наводяться номенклатурна цитата, базіонім, основна синоніміка, уточненні дані щодо поширення в Україні та загального ареалу. В примітках обґрунтовуються таксономічна позиція автора відносно кожного таксону, зазначаються найбільш надійні діагностичні ознаки. Запропоновано низку оригінальних номенклатурних змін. Зокрема, нові комбінації в ранзі підвиду для трьох видів з комплексу Limonium tomentellum aggr. – L. tomentellum (Boiss.) O.Kuntze subsp. alutaceum (Steven) Moysiyenko comb. nova, L. tomentellum (Boiss.) O.Kuntze subsp. donetzicum (Klokov) Moysiyenko comb. nova., L. tomentellum (Boiss.) O.Kuntze subsp. hypanicum (Klokov) Moysiyenko comb. nova; відносно останнього підвиду також доведено неправомірність розгляду його на внутрішньовидовому рівні у складі L. gmelinii (Willd.) O.Kuntze (як L. gmelinii (Willd.) O.Kuntze var. hypanicum (Klokov) Pawł. та L. gmelinii subsp. hypanicum (Klokov) Sόo). Обгрунтовано, що Limonium caspium (Willd.) Gams та L. danubiale Klokov повинні розглядатися у складі Limonium bellidifolium (Gouan) Dumort. В остаточному варіанті родина Limoniaceae Lincz. у флорі України представлена 3 родами, 16 видами і трьома підвидами: Armeria (DC.) Willd. (A. maritima (Mill.) Willd., A. pocutica Pawł., A. vulgaris Willd.), Goniolimon Boiss. (G. besserianum (Schult.) Kusn., G. graminifolium (Ait.) Boiss., G. rubellum (S.G.Gmel.) Klokov, G. tataricum (L.) Boiss.), Limonium Mill. (L. bellidifolium (Gouan) Dumort., L. bungei (Claus) Gamajun., L. gmelinii (Willd.) O.Kuntze, L. platyphyllum Linch., L. sareptanum (A.Beck.) Gams, L. sinuatum (L.) Mill., L. suffruticosum (L.) O.Kuntze, L. tomentellum (Boiss.) O.Kuntze subsp. alutaceum (Steven) Moysiyenko, L. tomentellum (Boiss.) O.Kuntze subsp. donetzicum (Klokov) Moysiyenko, L. tomentellum (Boiss.) O.Kuntze subsp. hypanicum (Klokov) Moysiyenko, Limonium tsсhurjukiense (Klokov) Lavrenko ex Klokov), включаючи культивовані Armeria maritima та Limonium sinuatum.
Keywords: Armeria, Goniolimon, Limonium, флора України.