Колекція культур водоростей Київського національного університету імені Тараса Григоровича Шевченка. Каталог штамів (2008 р.) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
Наводиться каталог штамів колекції культур водоростей Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Algae Culture Collection of Kyiv University -ACKU), що підтримується на кафедрі ботаніки. Колекція призначена для збереження біорізноманітності мікроводоростей, а також для забезпечення науковців та викладачів дослідницьким та учбовим матеріалом. Основу ACKU складають штами, ізольовані з наземних біотопів. Значною кількістю штамів представлені прісноводні водорості. У теперішній час ACKU включає 540 штамів (включаючи 246 аутентичних) зі 109 родів 283 видів, що належать переважно до відділів Chlorophyta та Xanthophyta.
Keywords: водорості, колекції культур, Chlorophyta, Xanthophyta, Eustigmatophyta, Chrysophyta.