Нові відомості щодо видової різноманітності та екології міксоміцетів Мезинського національного природного парку (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
Обговорюються відміни між видовою різноманітністю міксоміцетів, зібраних на територіях Мезинського національного природного парку професором І.Г. Борщовим у 1868 р. та авторами статті у 2008 р.Лише 9 видів виявилися спільними для списку міксоміцетів, складеного на основі зборів І.Г. Борщова, та їх списку, створеного на базі зборів 2008 р.: Arcyriacinerea(Bull.) Pers., Comatricha nigra(Pers. ex J.F. Gmel.) J.Schröt., Didymium melanospermum(Pers.) T. Macbr., Fuligo septica(L.) F.H. Wigg., Hemitrichia clavata(Pers.) Rostaf., Lycogala epidendrum(L.) Fr., Stemonitis fuscaRoth, Trichia varia(Pers. ex J.F. Gmel.) Pers. таTubulifera arachnoideaJacq. У 2008 р. не вдалося знайти 7 видів, які були зібрані професором І.Г. Борщовим у 1868 р.: Amaurochaete atra(Alb. & Schwein.) Rostaf., Arcyria denudata(L.) Wettst., Brefeldia maxima (Fr.) Rostaf., in Fuckel, Jahrb., Leocarpus fragilis(Dicks.) Rostaf., Physarum psittacinumDitmar, Trichia decipiens(Pers.) T. Macbr. таTrichia favoginea(Batsch) Pers., але протягом польового сезону 2008 р. на території парку було зібрано 13 раніше невідомих тут видів: Arcyria ferrugineaSaut., A. incarnata(Pers. ex J.F. Gmel.) Pers., A.stipata(Schwein.) Lister, Badhamia macrocarpa(Ces.) Rostaf., Ceratiomyxa fruticulosa(O.F. Mull.) T. Macbr., Cribraria tenellaSchrad., Diachea leucopodia(Bull.) Rostaf., Didymium squamulosum(Alb. & Schwein.) Fr., Metatrichia vesparia(Batsch) Nann.-Bremek. ex G.W.Martin & Alexop., Physarum album(Bull.) Chevall., Ph. leucopusLink, Reticularia lycoperdonBull.іStemonitopsis typhina(F.H. Wigg.) Nann-Bremek. Розглядаються деякі аспекти екологічних особливостей міксоміцетів, а саме їх субстратні уподобання.
Keywords: міксоміцети, видоварізноманітність, субстратні уподобання, Мезинський національний природний парк.