Лучна рослинність долини Тиси та її приток: сучасний стан та антропогенна трансформація (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
Даються фізико-географічні умови долини Тиси, наводиться загальна характеристика природної рослинності, яка представлена лісовою, чагарниковою, лучною, болотною та водною рослинністю. Детально характеризується сучасний стан лучної рослинності регіону, вся різноманітність яких об'єднується у чотири класи формацій: справжні, болотисті, торф'янисті та засолені луки. Висвітлюється антропогенна трансформація лучної рослинності внаслідок дії сучасних форм антропогенних навантажень, наводяться схеми демутації девастованих екосистем. Відзначається, що для сучасного стану синантропізації флори екосистем долини Тиси характерна тенденція до переважання апофітизації лучних і адвентизації орних екотопів.
Keywords: долина р. Тиса, рослинність, асоціація, луки, антропогенна трансформація, синантропізація флори.