Флора курганів зони різнотравно- та багаторізнотравно-злакових степів в Україні (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
Представлені результати дослідження флористичного багатства курганів в зоні різнотравно- та багаторізнотравно-злакових степів (згідно з MAP OF THE NATURAL VEGETATION OF EUROPE 2000: «the west and central Pontic herb-grass steppe» (M5) та «west and central Pontic herb-rich grass steppe» (M1) зони) в Миколаївській та Кіровоградській областях. Вивчено 29 курганів понад 3 м. заввишки, що розташовані на території понад 9000 км2. Досліджена флора курганів за кількістю видів переважає флору курганів зон злакових та пустельних степів і налічує 439 видів. Кількість видів на одному кургані змінюється від 89 до 171 (середня 125,5). В зоні різнотравно- та багаторізнотравно- злакових степів переважають гемікриптофіти, на відміну від флор курганів зон, що розташовані південніше, де переважають терофіти. Також більш чисельними виявились тут фанерофіти (8,7 %). Короткоживучі рослини (одно-, дво-, трирічні монокарпіки) складають 35,1 % флори. Більшість з них є синантропними видами, переважно бур’яни з оточуючих полів. Загалом на курганах виявлено 113 видів адвентивних рослин. Археофіти та кенофіти складають 23,5 % флори курганів. В цілому на досліджених курганах було зафіксовано 19 синтаксонів вищого рангу. Види, що асоційовані з степовими синтаксонами: Festuco-Brometea, Festucetea vaginatae, Polygono-Artemisietea та Galietalia veri є найчисельнішими і складають 49,9 % флори курганів. Як і у флорі курганів злакових та пустельних степів домінують види класів Festuco-Brometea та Stellarietea mediae, що підкреслює напівприродний характер флори курганів. Виявлено низку раритетних видів рослин: Adonis vernalis, Amygdalus nana, Anemone sylvestris, Astragalus dasyanthus, Crocus reticulatus, Elytrigia stipifolia, Galium volhynicum, Goniolimon tataricum, Hesperis tristis, Iris halophila, Limonium platyphyllum, Linaria biebersteinii, Ornithogalum kochii, Phlomis hybrida, Stipa capillata, S. lessingiana. Кургани зони різнотравно- та багаторізнотравно-злакових степів, як і інших зон виступають рефугіумами степової флори. Вони досить рівномірно розташовані в степовій зоні і відіграють важливу роль в локальному відновлені природної рослинності, тому повинні охоронятися не лише як археологічні, а і як природні пам’ятки.
Keywords: кургани, рефугіум степової флори, флористичне різноманіття, Понтичний різнотравно-злаковий та багаторізнотравно-злаковий степ, охорона курганів, південь України.