Структурні зміни в рослинному покриві «Єланецького степу» за перше десятиліття заповідання (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2009)
Автор повторно обстежив рослинний покрив природного заповідника «Єланецький степ» (1675,5 га, Миколаївська область) через 10 років після фіксації його вихідного стану (1997-2007 рр.). Основна увага була зосереджена на абсолютно заповідному степу, який не випалювався (93 га). Тут розросталися чагарниково-степові угруповання за участю Сaragana frutex, зростала кількість розсіяних по степу Crataegus monogyna, Rhamnus cathartica, Rosa corymbifera та ін. Поширення на абсолютно заповідному степу дерниннозлакових угруповань з домінуванням Stipa capillata, S. lessingiana, S. ucrainica, Festuca valesiaca скоротилося майже на одну третину. Проте вони продовжували просторово домінувати, і серед них подекуди з’явилися відносно мезофітизовані угруповання з Poa angustifolia. Загалом степова рослинність заповідника лише спорадично розвивалася в природному демутативному спрямуванні, оскільки пожежі, особливо напередодні посушливого 2007 р., спричинили її значну деградацію. Постексараційна демутація перелогів відбувалася досить інтенсивно і досягла вузьколистотонконогової стадії (Poeta angustifoliae), ускладненої комплексом різнотравних угруповань та поширенням дерев і чагарників з навколишніх лісосмуг.
Keywords: степовий заповідник, періодичні обстеження, демутація рослинності, постпірогенна деградація.