Результати вивчення різноманіття біотопів на заході гірського масиву Стара Планіна (Болгарія) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2010)
У зв’язку з формуванням Болгарської частини Європейської екомережі NATURA 2000 11 типів біотопів Європейського значення були визначені на заході гірського масиву Стара Планіна (північніша частина Знепольської та західна частина Софіївської областей). Два біотопи (6240 – Суб-панонські степи та 40А0 – Субконтинентальні припанонські чагарники) є приорітетними згідно з директивою 92/43/EEC. Найбільш звичайно зустрічаються біотопи – 6510 (низинні сінокосні луки), наступні 6240 (Субпанонські степи) та 6210 (напівнатуральні сухі степи та чагарникові фації на вапняковій субстанції). Інші типи біотопів – 6520, 62А0 та 6410 були визначені 2-3 рази, а 6440, 6230 та 6110, 8210 були виявлені в одиничних формаціях. Вивчені біотопи є відомими для Болгарії, але їх точна локалізація на заході Старої Планіни наводиться вперше.
Keywords: місцезростання, гірський массив Стара Планіна (Захід), Болгарія.