Швидкість переходу в монадний стан, як допоміжний критерій при ідентифікації видів роду Chlamydomonas (Chlorophyta) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2011)
Наводиться оригінальна методика визначення швидкості переходу у монадний стан вегетативних клітин роду Chlamydomonas. На прикладі автентичних штамів 12 видів даного роду, які належать до 4-х молекулярно-філогенетичних клад показано, що швидкість та спосіб переходу нерухомих клітин у монадний стан при перенесенні культур з твердого середовища у рідке узгоджується з належністю досліджених видів до певних молекулярних клад. Швидкість переходу у монадний стан нерухомих вегетативних клітин залежить: а) від наявності у нерухомих клітин джгутиків; б) від здатності відрощувати джгутики de novo; в) від наявності, розчинності та товщини слизових обгорток у вегетативних клітин в нерухомому стані.
Keywords: Chlorophyta, Chlamydomonas, Reinhardtinia, Moewusinia, Oogamochlamydinia, Chloromonadinia, систематика, морфологія, монадний стан.