Антропотолерантність угруповань та стратегія бур'янів в агроценозах Криму (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2011)
У статті дається оцінка стійкості угруповань та еколого-ценотичної стратегії видів в умовах антропогенно-трансформованого середовища у складі різних агроценозів Криму. У сегетальних угрупованнях переважають еугемероби (від 65% до 98%) та види з CR-стратегією (43-61%). У багаторічних агроценозах відмічено збільшення числа оліго- і мезогемеробів (до 27%), віолентів (до 25%) і видів з CSR-стратегією (до 27%). Найбільші показники гемеробії (від -80 до -90) характерні для угруповань зернових і просапних культур.
Keywords: сегетальні угруповання, гемеробія, еколого-ценотична стратегія, Крим.