Лишайникові та мохові угруповання нижньодніпровських арен: синтаксономія та індикація дефляційних процесів (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2011)
Обговорюється незалежність та відокремленість мохових та лишайникових угруповань від угруповань судинних рослин. Продромус псамофітних угруповань Нижньодніпровських арен складається з чотирьох лишайникових асоціацій – Сladonietum alcicornis Klement (1953), Xanthoparmelietum pokornyi Khodosovtsev ass. nova, Placynthiello uliginosi-Cladonietum rei Khodosovtsev ass. nova, Cladonietum subulato-fimbriatae Khodosovtsev ass. nova, які належать до союзу Cladonion sylvaticae Klement (1950) порядку Peltigeretalia Klement (1950) та однієї мохової асоціації – Syntrichietum ruraliformis Boiko et Khodosovtsev ass. nova союзу Ceratodonto-Polytrichion piliferi (Waldh. 1947) v. Hübschm. (1967) порядку Polytrichetalia piliferi v. Hübschm. (1975). Усі угруповання об’єднуються у клас Ceratodonto-Polytrichetea piliferi Mohan (1978). Лишайникові угруповання є індикаторами інтенсивності дефляційних процесів на нижньодніпровських аренах. За градієнтом зменшення сили дефляції вони утворюють такий ряд: 1) Placynthiello uliginosi-Cladonietum rei (інтенсивні процеси дефляції); 2) Cladonietum subulatofimbriatae (помірні процеси дефляції); 3) Xanthoparmelietum pokornyi (рівновага між дефляційно-демутаційними процесами); 4) Сladonietum alcicornis (інтенсивні процеси демутації). Пірамідальні та коржикоподібні морфоструктури лишайника Placуnthiella uliginosa, які утворюються на пісках, також є біоіндикаторними показниками інтенсивності дефляційних процесів. Робота ілюстрована 6 фітоценотичними таблицями та рисунками.
Keywords: Cladonion sylvaticae, Ceratodonto-Polytrichion, лишайники, мохоподібні, асоціації, синтаксономічні таблиці, дюни, Україна.