Біорізноманіття проєктованого заказника загальнодержавного значення «Нівецький» (Вишгородський район, Київська область) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2023)
В публікації розглянуто важливу для біорізноманіття територію площею 473 га в околицях сіл Черемошна та Нівецьке Вишгородського району Київської області, якій пропонується надати статус ландшафтного заказника загальнодержавного значення з назвою «Нівецький». В проєктованому заказнику виявлено 23 види грибів, 22 види лишайників, 7 видів мохоподібних і 264 види вищих судинних рослин. З раритетних видів рослин до Червоної книги України занесено чотири види, 15 – регіонально рідкісні для Київської області, 2 – включені до Додатку І Резолюції 6 Бернської конвенції. З грибів 1 вид включений до Червоної книги. Серед тварин, навіть за попередніми дослідженнями, 13 – занесені до Червоної книги України та 12 – до Резолюції 6 Бернської конвенції (2 види містяться в обох переліках одночасно). Окрім списку раритетних видів, наведено перелік біотопів, виявлених на території проєктованого заказника (всього 18 типів; причому типи біотопів, які охороняються на європейському рівні, зокрема D5.2, G1.51, а особливо G1.8, становлять значну частину площі заказника). Таким чином, вказана територія має високе біотопічне, а також біотичне різноманіття. Найбільш цінна для збереження ділянка – старовікові діброви та субори, мезотрофні та евтрофні болота. Перелік відомих для проектованого заказника «Нівецький» видів публікується вперше.
Keywords: рідкісні види, рідкісні біотопи, лісова зона, Київська область.