Чекліст флори України. 5: родина Caryophyllaceae s. l. (incl. Illecebraceae) (Caryophyllales, Angiosperms) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2023)
За сучасними оцінками, родина Caryophyllaceae налічує близько 90 родів та від 2200 до 3000 видів, поширених на всіх континентах, але переважно поза тропіками. Для флори України наводиться 49 родів (з них три потребують підтвердження) та 231 вид (з підвидами). Найчисельнішими на автохтонні види у флорі України є роди Dianthus – 49 видів (разом з підвидами), Cerastium – 23, Otites – 17, Silene – 17, Gypsophila – 11, Minuartia s. str. – 8 тощо. В той же час багато родів представлені одним або двома видами (Agrostemma, Bufonia, Carpophora, Cucubalus, Elisanthe, Heliosperma, Kohlrauschia, Lychnis, Myosoton, Paronychia, Pleconax та ін. В порівнянні з попереднім виданням чеклісту, відбулися суттєві зміни у видовому складі родів: Dianthus, Silene, Elisanthe, Minuartia, Stellaria, у багатьох з яких виділені нові роди: з роду Stellaria – Alsine, Hylebia, Rabelera; з Silene – Atocion; з Elisanthe – Carpophora, Silenanthe; з Minuartia – Cherleria, Sabulina). Суттєвих номенклатурних змін зазнали родові й видові назви та таксономічний статус багатьох видів. Багато видів, які раніше наводилися для України потребують підтвер-дження (наводяться лише за літературними даними, старими зборами, або на основі лише одного гербарного зразка): Dianthus corymbosus, D. giganteiformis, D. pinifolius, D. pontederae, D. seguieri, D. serotinus, D. spiculifolius, Eudianthe coeli-rosa, Pseudosaponaria pilosa (≡ Gypsophila pilosa), Kohlrauschia velutina, Melandrium astrachanicum, M. nemorale, Moehringia lateriflora, Polyschemone nivalis (≡ Silene nivalis), Sagina apetala, S. hawaiensis (= S. subulata), Silene thymifolia, Spergularia syvaschica, Viscaria alpina. Зниклим у флорі України є середньоєвропейський вид Dianthus grationopolitanus (= Dianthus caesius Sm.), який раніше наводився у всіх флористичних зведеннях для околиць м. Заліщики (с. Хрещатик Заставнівського району Чернівецької області). Вимерлим видом є Heliosperma arcanum (≡ Ixoca arcana), описаний Х. Запаловичем з околиць м. Заліщики (Тернопільська область), за зборами G. Zipser, які після 1855 року ніхто більше не знаходив.
Keywords: анотований список, поширення, види, підвиди, рід, родина, систематика, номенклатура, синоніми, гербарні зразки, Dianthus, Cerastium, Otites, Silene, Gypsophila, Minuartia.