Сумчасті макроміцети з порядку Pezizales Пiвнiчного Причорномор’я (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
У Північному Причорномор'ї України виявлено 12 видів макроскопiчних аскомiцетiв із порядку Pezizales. Серед них до мікоризних грибів відносяться 6 видів, гумусових сапротрофів – 5, а до ксилотрофів – 1. Серед знайдених видів грибів новими для степової зони України виявилися Hellvela ephippium, Peziza ampliata та Trichophaea gregaria. Для виду Helvella ephippium, що належить до числа рідкісних в Україні, наведено детальний діагноз, рисунок мікроструктур та сучасні дані щодо його поширення.
Keywords: сумчастi макроміцети, степова зона, Пiвнiчне Причорномор’я, Україна.