До історії флористичного пошуку асканійського степу у ХІХ–ХХІ ст.: результати інвентаризацій та критичні коментарі (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
У статті подано розгорнуту характеристику інвентаризацій судинної флори асканійського степу у ХІХ–ХХ ст. та результати оригінальних досліджень 2003–2010 рр. Результати існуючих інвентаризацій флори уперше зведено у єдиний номенклатурний чекліст зі спільною таксономічною інтерпретацією. За матеріалами аналізу попередніх флористичних зведень, поточних обстежень та критичної ревізії гербарних колекцій конспект судинної флори природного ядра Біосферного заповідника «Асканія-Нова» складає 509 видів, при цьому 33 види зазначені уперше. Зі складеного списку флори вилучено 73 види, ще 26 зберігають критичний таксономічний статус.
Keywords: асканійський степ, судинна флора, результати інвентаризацій, критичний аналіз, номенклатурно-таксономічна редакція, сучасний конспект.