Флорогенез бріофлори фортифікаційних споруд північного заходу Білорусі (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
Представлені результати вивчення бріофлористичного різноманіття фортифікаційних споруд північного заходу Білорусі (Гродненський район) (Гродненська фортеця, Лінія Молотова). Встановлено особливості таксономічної, екологічної та географічної структури бріофлори. Проведено порівняння в аспекті флорогенезу видів мохоподібних, перш за все, гірського генезису бріофлори фортифікаційних споруд Гродненського району з бріофлорою Карпат, як депо відповідних видів.
Keywords: бріофлори, фортифікації, Карпати, екоморфи, геоелементи, флорогенез.