Печіночники околиць с. Лазаревське (Західний Кавказ, Росія) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
На основі власних зборів складено анотований список печіночників околиць с. Лазаревське, що налічує 42 види. Три таксони (Frullania fragilifolia (Taylor) Gottsche, Porella arboris-vitae (With.) Grolle var. killariensis (Pearson) M.F.V.Corley, Radula complanata (L.) Dumort. var. alpestris(Lindb. ex Berggr.) Damsh.) вперше наводяться для Кавказу, два види Calypogeia arguta Nees & Mont. and Pellia epiphylla (L.) Corda ) – нові для Російської частини Кавказу, 6 видів вперше наводяться для Сочинського національного парку. Уточнено поширення ряду рідкісних видів, занесених до Червоної книги Європи та шести видыв з їх числа, що включені до Червоної книги Краснодарського краю.
Keywords: печіночники, флора, рідкісні види, Кавказ, с. Лазаревське, Сочинський національний парк, Червона книга європейських бріофітів.