Особливості накопичення і розподілу важких металів у клітинах моху Drepanocladus aduncus (Hedw.) Warnst. (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2012)
Встановлено високий рівень нагромадження мохом Drepanocladus aduncus іонів важких металів (Cd2+, Pb2+ і Cu2+) із розчинів 1,0-10,0 мкМ. Аналізуючи розподіл поглинутих іонів у клітинах, з’ясовано, що ~87% Pb2+, ~68% Сu2+ і ~96% Cd2+ локалізовано внутрішньоклітинно. Компонентами клітинних стінок затримувалось ~13% іонів свинцю, ~32% іонів міді і ~4% іонів кадмію. Не виключено, що різниця у розподілі іонів у клітинах гаметофіту мохів є визначальною для вищої токсичності кадмію, ніж свинцю і міді, а також зумовлює відсутність їх десорбції. Обґрунтовано можливість застосування моху D. aduncus для розробки бріологічних методів діагностики і очищення забруднених екотопів.
Keywords: важкі метали, нагромадження, внутрішньоклітинний розподіл, мох Drepanocladus aduncus.