Особливості Сhlamydomonas applanata (Сhlorophyta, Рolytominia) у нерухомому стані (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Наведено результати досліджень п’яти штамів Сhlamydomonas applanata (включаючи штам-епітип) в нерухомому стані в умовах культури на агаризованому поживному середовищі. Визначено ознаки, придатні для ідентифікації Ch. applanata в умовах агарової культури при оптичній мікроскопії. Показано, що в нерухомому стані Ch. applanata відрізняється від інших видів роду Chlamydomonas s.l., в першу чергу: а) відсутністю мультиплікації центрального триплету клітинної оболонки; б) наявністю колоніального слизу спорангіального походження; в) суцільною крохмальною обгорткою піреноїда; г) наявністю червоних сферичних акінетоподібних клітин та сферичних зелених зигот з потовщеною гладкою оболонкою; д) наявністю у зооспор в спорангіях зачаткових джгутиків.
Keywords: водорості, Chlorophyta, Polytominia, Chlamydomonas, морфологічні ознаки, таксономія, ідентифікація.