Афілофороїдні гриби Регіонального ландшафтного парку «Ізюмська лука» та прилеглих територій (Харківська область, Україна) (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
Двісті вісім видів афілофороїдних грибів (Basidiomycota) було виявлено нами у Регіональному ландшафтному парку «Ізюмська лука» та прилеглих територіях (Україна, Харківська область, степова природна зона) протягом 2007-2010 рр. З них 202 види вперше наводяться для досліджуваної території у цій статті. Чотирнадцять видів вперше виявлено в Україні. Це види Athelia bombacina (Link) Pers., A. salicum Pers., Boidinia furfuracea (Bres.) Stalpers et Hjortstam in Hjortstam et Stalpers, Ceraceomyces tessulatus (Cooke) Jülich, Hypochnicium geogenium (Bres.) J. Erikss., Loweomyces fractipes (Berk. et M.A. Curtis) Jülich, Phellinus rhamni (Bondartseva) H. Jahn, Piloderma lapillicola Jülich, Sistotrema resinicystidium Hallenb., S. sernanderi (Litsch.) Donk, Trechispora praefocata (Bourdot et Galzin) Liberta, Tulasnella pinicola Bres., T. pruinosa Bourdot et Galzin та Vuilleminia cystidiata Parmasto. Для 4 видів, а саме Fibriciellum silvae-ryae J. Erikss. et Ryvarden, Hyphodontia tuberculata Kotir. et Saaren., Sistotremella hauerslevii Hjortstam та Trechinothus smardae (Pilát) E.C. Martini et Trichies, «Ізюмська лука» є першим і дотепер єдиним місцезнаходженням, відомим для Східної Європи. Разом із одним видом, відомим з досліджуваної території за даними інших авторів, узагальнений список афілофороїдних грибів лісового масиву Ізюмської луки нараховує 209 видів і представлений у даній статті з інформацією про їх субстрати. Для таксономічно та мікофлористично важливих знахідок наведено примітки.
Keywords: Basidiomycota, афілофороїдні гриби, різноманіття, субстрати, нові знахідки, Coniophora, Hyphoderma, Phlebia, Rigidoporus.