Анотований список Cyanoprocaryota морської кам'янистої супраліторалі природного заповідника "Мис Мартьян" (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
У статті наведено список Cyanoprokaryota супраліторальної зони заповідника, який містить 78 таксонів (видів і форм у ранзі виду). Найрізноманітніше представлені родини Oscillatoriaceae – 17 видів і Rivulariaceae – 14 видів. Серед родів домінує Lyngbya C. Agardh ex Gomont,, представлений дев'ятьма видами. Роди Calothrix C. Agardh ex Bornet et Flahault і Plectonema Thur. ex Gomont мають шість та п'ять видів відповідно, шість родів представлені трьома і чотирма видами, два роди – двома видами, всі інші 12 родів є одновидовими. Серед Cyanoprokaryota в супраліторалі заповідника відмічено 27 (34,2%) солоноватоводних видів, 23 (29,1%) аерофітних, 18 (22,8%) еврибіонтних, 7 (8,9%) епіфітних та 4 (5,1%) прісноводних. Більшість видів належить до космополітів (57,0%), значну частку мають види помірної зони – 38,0%, види субтропічної зони – лише 5,0%.
Keywords: Cyanoprocaryota, природний заповідник