Структурно-порівняльний аналіз флори боліт Середнього Придністров’я (CHORNOMORSKI BOTANICAL JOURNAL, 2013)
На основі гербарних даних, літературних джерел та власних польових досліджень встановлено видовий склад флори судинних рослин боліт Середнього Придністров’я, що нараховує 128 видів, які належать до 2 відділів, 3 класів, 34 родин та 65 родів. При проведені структурно-порівняльного аналізу виявлені деякі відмінності в порівнянні з перезволоженими територіями Західного Поділля, Східної Галичини та Лісостепу в цілому. Систематична структура флори досліджуваних боліт є типовою для флор Голарктики. Аналіз географічної структури показав, що серед вищих судинних рослин кількісно переважають плюризональні, євразійські, евриокеанічні види, що пов’язано з особливостями рельєфу досліджуваної території. Біоморфологічний та екологічний аналізи довели перевагу видів, що є характерними для такого типу середовища.
Keywords: флора, болото, структурно-порівняльний аналіз, Середнє Придністров’я.